vrijdag 17 juni 2011

Bommetje to the rescue

Net als iedere ochtend checken we eerst het weerbericht, zw 4-5, regen toenemend in de nacht 5-6, what's new?
We krijgen tij mee om 12.00 uur maar besluiten eerder te vertrekken om 10.30. Toch maar het grootzeil bijgezet om het rollen van gister te voorkomen. Omdat we ruime wind hebben besluiten we geen rif te steken. Op naar Blankenberge. De wind besluit toch niet uit het zuidwesten te komen maar uit het zuidoosten, tevens is hij maar 3-4. Dus met ruime wind varen we naar het noorden. We hebben stroom tegen maar omdat de Breehorn zo hard loopt gaan we nog 5,5 kn!
Blankenberge is een mijl of 20 en we gaan hard.. En we moeten de stroom nog meekrijgen!
Bij Blankenberge luisteren we nog even naar het weerbericht van de nederlandse kustwacht,
zw 3-4 met lichte regen, we besluiten door te gaan naar Vlissingen, dit omdat de windverwachtig gunstig is en we stroom meekrijgen.
De wind blijft uit het zuid oosten waaien, zelfs beter dan zuidwest.
Bij haven van Zeebrugge is het spannend, veel ingaand vrachtverkeer, maar alles gaat goed, ze zouden wel wat harder mogen varen!
Net voorbij Zeebruggen krijgen we regen maar niet de lichte regenbui die voorspelt was, maar echt een hoosbui. Waarin ook een lelijke vlaag van 24 knopen met vol tuig worden we hier niet vrolijk van, achter ons loopt een schip totaal uit z'n roer!
Het regent zo hard dat je niet eens kon zien waar je naartoe moest. Ondertussen loopt de gps snelheid op tot boven de 10 knopen!
De regen wordt miezer en we kunnen Vlissingen zien, ondertussen besloten om door te gaan naar Middelburg, daar lig je mooi beschut!
Rond een uur of 5 zijn we bij de sluis, wind is nu echt aangetrokken tot een 5!
wij melden ons bij de sluiswachter en deze zegt dat we even moeten wachten, prima.
Vervolgens worden we opgeroepen met de mededeling of wij een jacht met problemen willen assisteren. Als wij vragen wat het probleem is, is dit niet bekend.
Even later horen we dat het jacht motorproblemen heeft en op zeil binnenkomt.
Nou we zien inderdaad een jacht binnen komen, er komen 2 jachten uit de sluis en 1 daarvan vaart naar het jacht met problemen en gaat deze slepen. De sluiswachter had het ook aan hen gevraagd. Uiteindelijk roept het jacht op dat ze niet nog een keer door de sluis wilen dus wordt het weer aan ons gevraagd. Wij met dat andere jacht op sleep de sluis in, wat nog niet makkelijk was met de wnd op de kont, maar alles gaat goed. Eenmaal geschut roept de schipper dat z'n motor het weer doet, wat was het probleem bou: diesel op!
Met 3 boyen het kanaal van Walcheren in, naar Middelburg is 3 mijl, maar door de bgelovelijke wachttijden bij de bruggen doen we daar2 uur over. Om 8 uur meren we af, we hebben mooi kunnen zeilen en zijn blij dbat we doorgegaan zijn, windverachtng voor morgen: harde wind natuurlijk! In ieder geval liggen we weer in het koude kikkerlandje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten