dinsdag 12 oktober 2010

Motorboot spelen deel 1

Omdat we een lange tocht voor de boeg hadden zijn we om 8 uur vertrokken uit Herkingen, nog wel fris maar beloofde een zonnige dag te worden.
Net voorbij de vaargeul horen we hem al: de bruinvis. Er zullen er velen zijn die hem al gezien hebben op de Grevelingen maar wij nog niet. Hij/zij was duidelijk met de boot aan het spelen en kwam echt op een tientallen centimeters van de boot af met ons mee. Nu hebben we de afgelopen vakantie geprobeerd om foto's/video's te maken van bruinvissen in Denemarken en net zo als toen lukte het nu ook weer niet echt! Vooral met een GSM gaat het niet omdat die video opname stopt (het enige wat we nu hebben is in de allerlaatste miliseconde een beeld waarbij je moet aanwijzen dat dat de bruinvis is). Bij het eiland zagen we hem niet meer, maar halverwege het eiland en bruinisse kwam hij weer aan. Net een bommetje onder water, een mooier afscheidscommitee kun je je niet voorstellen!



De Grevelingensluis ging zonder moeite en oponthoud hetzelfde voor geldt voor de Krammersluizen. En dan dat hele lange Volkerak op de motor. Er stond een mooie bries en dan kom je allemaal zeilboten tegen..... tja zuur maar we houden maar in ons achterhoofd dat op de motor terugvaren met 10 graden en regen het ook niet helemaal is.
Goed de Volkeraksluizen, wat ons al verbaasde was dat er vrij veel binnenvaartschepen lagen.
We hadden al op teletekst gekeken en gezien dat voor de beroepsvaart een sluis gestremd was..
Sluisdeuren open, licht op groen, 4 binnenvaartschepen erin en licht op rood..... o nee he?
Sluis wordt natuurlijk naar beiden kanten geschut dus een uur later ging het licht weer op groen,
gelukkig maar 1 schip,
maar ondertussen wel een stuk of 20 jachten die naar binnen wilden. De sluis was bijna overvol, niet mijn ding met zoveel boten tegelijk naar binnen......
Het Haringvliet over, weer allemaal zeilende boten..... gewoon andere kant op kijken.
Bij Drimmelen komen we een andere Breehorn tegen, wat wij niet echt begrepen, het is een mooi vaargebied, maar geschikt voor een Breehorn????
We wilden graag overnachten bij de sluis in Lith, ook omdat de mast op het dek ligt en die steekt achter een meter en voor een meter of 2 uit, dus in een box liggen is een no-go.
Maar ja omdat de sluis wat langer duurde wisten we niet of we het gingen redden. Rond een uur of 4 waren we bij Heusden maar ja dat is wel vroeg om af te meren. Kerkdriel dan maar....
Tja het begon al schemerig te worden en afmeren in een haven die we niet kennen... met een boot waar je dingen mee van de steiger kunt maaien.... nee toch maar niet. Dus doorvaren naar Lith..
Ipad in de kuip (waar we trouwens erg tevreden over zijn: Navionics op de Ipad) en varen maar... volgens de kaart moesten we bij boeien zijn.. en inderdaad even de schijnwerper erop en daar liggen ze. Deze oefening nog een paar keer herhaald (Maas is nl echt niet verlicht) en  op naar Lith. Voor de sluis zijn er prima plekken voor de sport en rond een uur of 9 hebben we daar afgemeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten